Hai sa vorbim despre problemele orasului! (PARCARILE)

AM DREPTUL LA UN LOC DE PARCARE!
Ei bine, nu este chiar aşa. Din păcate, Constituţia nu prevede dreptul la autoturism personal, însă unii orăşeni îl consideră un drept înnăscut. De asemenea, este o conceptie greşită să considerăm normală ocuparea unui spaţiu public sau chiar crearea unuia pentru fiecare dintre noi. ORASUL nu are atata loc!

ORIGINEA PROBLEMEI

Problema parcărilor nu este una recentă, situaţia fiind evidentă încă de la sfârşitul anilor '90. Criza locurilor de parcare din prezent reflectă o gestiune/previziune slabă a autorităţilor locale privind acest aspect. Nu s-a avut în vedere creşterea numărului de maşini şi nici nu s-au inventariat rezerve teritoriale pentru construirea unor parcari. Mai mult, s-au acordat avize de construire în oraş fără a se inventaria nivelul traficului şi capacitatea parcărilor din preajma obiectivelor noi (de obicei blocuri de birouri, centre comerciale sau blocuri de locuinte de lux).


SI ACUM CE NE FACEM?

In primul şi în primul rând, trebuie să ne obişnuim să utilizăm transportul în comun! In străinătate acest lucru este bine înţeles de cetăţeni.
Pentru a rezolva situaţia, cea mai inteligentă mişcare ar fi oprirea temporară a construirii de noi obiective si consultarea urgentă a urbaniştilor, arhitecţilor şi peisagiştilor, pentru inventarierea rezervelor teritoriale. Apoi, primul lucru de implementat ar fi proiecte de parcări subterane sau supraterane care să acopere nevoia cetăţenilor.
O altă măsură ar fi aceea de a introduce obligaţia dovedirii unui spaţiu pentru parcare la înmatricularea autoturismului, o soluţie foarte practicată în străinătate.

2 comentarii:

  1. Nu stiu cum poti dovedi un spatiu de parcare, ca tocmai spatiul de parcare il obtii pe baza autoturismului inmatriculat.

    RăspundețiȘtergere
  2. Din tot ce am citit si inteles eu despre mijloacele sustenabile de transport (cu costuri negative cat mai mici si care se pot auto-sustine), problema nu consta in lipsa parcarilor sau in dificultatea de a gasi o parcare, ci in numarul prea mare de masini, care sufoca orasul si pe locuitorii lui. Iar solutia nu este sa faci rost, intr-un fel sau altul, de un spatiu de parcare, ci sa nu folosesti/sa te descurci fara/sa renunti la masina. Sau cel putin catre asta sa se tinda, incet incet. In schimb, sa se dezvolte f bine infrastructura pentru transportul public si transportul "alternativ" (biciclete, skate, role)

    RăspundețiȘtergere